Als je, net als ik, al verschillende keren hebt geprobeerd over te stappen op een natuurlijke deodorant, heb je misschien ook gemerkt dat ze vaak niet werken… De voornaamste oorzaak hiervan zijn de achtergebleven chemische stoffen en aluminium in je lymfeklieren door het gebruik van conventionele deo’s. In deze blog ontdek je waarom natuurlijke deodorant vaak faalt en hoe je effectief kunt overstappen naar een 100% natuurlijke oplossing.

Het gebruik van standaard deodorants brengt het risico met zich mee dat bedenkelijke metalen, zoals aluminium worden opgenomen door de gevoelige huid rondom je oksels, dichtbij de lymfeklieren en borstweefsel, Hiermee breng je je gezondheid onnodig in gevaar.

Als je vervolgens bewust overstapt op een natuurlijke deo, heeft je huid waarschijnlijk tijd nodig om te ontgiften (dat kan in het ergste geval zelfs een paar weken duren). Met als gevolg dat jij de indruk hebt dat je natuurlijke alternatief niet werkt. Sterker nog, je gaat juist meer transpireren en de geur wordt er ook niet beter op…

Geef de moed niet op! Dit is een normale reactie van je lichaam. En: er is een oplossing. Bovendien moet je gewoon even geduld hebben. Wat je kunt doen, hoor je in deze FRESH talk óf je leest snel verder onder de video, waar ik alles nog een uitgebreid toelicht.

FRESH talk: let’s talk about sweat

Verheug je in deze FRESH talk op 22 minuten gezellige okselpraat. Of lees gewoon verder onder de video. 😉

De oplossing voor een succesvolle overstap op natuurlijke deodorant: detoxen!

Het detoxen van je oksels is de beste manier om opgebouwde schadelijke stoffen door het gebruik van conventionele deodorants en antiperspiranten zoveel mogelijk kwijt te raken. Dit is iets waar je lichaam in principe zelf mee aan de slag gaat zodra jij stopt met het gebruik van een standaard deo met bedenkelijke ingrediënten. Maar je kunt je lijf ook een handje helpen bij dat ontgiftingsproces, zodat het wellicht iets sneller gaat.

4 Stappen voor een succesvolle okseldetox

1. Stop met het gebruik van conventionele deodorants en vooral antiperspiranten met aluminiumzouten.

Dit is de eerste essentiële stap, omdat je wilt voorkomen dat je nieuwe giftige chemicaliën en onnatuurlijke ingrediënten onder je oksels smeert terwijl jij juist probeert te detoxen.

2. Reinig grondig.

Gebruik water en een milde microbioomvriendelijke zeep of body wash om je oksels iedere ochtend en avond goed te reinigen. Hiermee verwijder je vuil, bacteriën en hardnekkige resten van je oude deo.

Reinig je oksels iedere dag goed en gebruik alleen nog natuurlijke deodorant

3. Kies voor een natuurlijke deodorant.

Gebruik zowel tijdens, alsook na je detox alleen nog maar een 100% natuurlijke deodorant zonder schadelijke chemicaliën. 

Vertrouw alsjeblieft niet blind op het label ‘natuurlijk’, maar controleer zelf altijd goed de ingrediëntenlijst. De term ‘natuurlijk’ wil niet per definitie zeggen dat er geen troep in zit of dat er gegarandeerd 100% natuurlijke werkstoffen worden gebruikt. 

Check bovendien of er ook écht geen aluminium in zit. Er zijn verschillende chemische verbindingen die als alternatieve benamingen voor aluminium in deodorant worden gebruikt. Het is belangrijk op het etiket van een product te kijken en op zoek te gaan naar specifieke namen of verbindingen die op aluminium kunnen wijzen.

Dit zijn enkele alternatieve benamingen voor aluminium die je mogelijk op de ingrediëntenlijst kunt tegenkomen:

• Aluminiumchloorhydraat

• Aluminium-zirkonium-tetrachlorohydrex gly

• Ammoniumaluin

• Kaliumaluin

• Aluin (hoewel niet altijd aluminium bevat)

4. Scrub je oksels iedere week.

Last but not least: scrub je oksels één keer per week (ook na je detox). Dit heeft verschillende voordelen, zoals:

• verwijdering van dode huidcellen

• vermindering van ingegroeide haren

• betere opname van deodorant

• en bovendien helpt het om hardnekkige restanten van je conventionele deo sneller te verwijderen.

Als je een scrub met houtskool gebruikt (zoals Pure Pits Organic Armpit Detox van Sweet Bee), ondersteunt dat bovendien het ontgiftingsproces van binnenuit.

Mijn tip: kies altijd voor een milde scrub om irritaties van je tere okselhuid te voorkomen. Ik scrub zelf mijn oksels iedere week trouw met deze FRESH face & body scrub.

Tot slot: het is belangrijk je te realiseren dat iedereen anders is. Als je overstapt op een natuurlijke deodorant kan dit zelfs gepaard gaan met een tijdelijke toename van je zweetproductie. Het is dus niet raar als je hier last van hebt. Denk vooral niet dat er iets mis is met jou of met je natuurlijke deo; dit stabiliseert vanzelf na verloop van tijd (als het goed is). Geef je lichaam tijd om weer in balans te komen; vertrouw op dit natuurlijke proces en heb geduld. Geef in de tussentijd het gebruik van je natuurlijke deo vooral niet op. 

Mijn favoriete natuurlijke deodorant is deze FRESH deo van RINGANA

Mijn favoriete natuurlijke deo

Nu wil je natuurlijk weten wat mijn persoonlijke favoriet is. 😉 Uiteraard ben ik fan van de FRESH deodorant van RINGANA. De enige VERSE en 100% natuurlijke deo met een high-tech en extreem hygiënische pump-airless-dispenser, die voor mij fantastisch werkt en waar ik eeuwig mee doe. Eerlijk gezegd koop ik tegenwoordig alleen nog maar deze kleinere pocketversie, omdat ik daar makkelijk een maand of 4 mee vooruit kan. 

Wat is het allerbelangrijkste vind (naast het feit dat het perfect werkt): ik weet zeker dat er uitsluitend natuurlijk werkzame ingrediënten in zitten; geen kunstmatige conserveringsmiddelen of andere troep die mijn gezondheid onnodig in gevaar brengen. 

Wat is het bijzondere aan de FRESH deodorant?

Het is een extreem werkzame, crèmewitte water-in-olie-emulsie met wierook, verzorgende oliën en rijstschilwaterm. Beschermt zonder aluminiumzouten tegen ongewenste geurvorming en ondersteunt de natuurlijke zweetregulerende functie van je huid. 

RINGANA koos voor deze zeer ongebruikelijke emulsievorm om je huid niet alleen te voorzien van werkzame deo-ingrediënten, maar ook van plantaardige oliën en vochtinbrengende ingrediënten – de formule kan daardoor langer op de huid blijven en optimaal werken.

Natuurlijke werkzame stoffen zoals rijstschilwater, sinaasappelsapwater en natron werken deodoriserend en voorkomen zo de geurvorming.

De combinatie van zinkoxide en walnootextract zorgt voor langdurige frisheid. 

Sheaboter, haverolie, sesamolie en granaatappelpitolie verzorgen de gevoelige okselhuid en voorzien deze van waardevolle voedingsstoffen.

Hoe gebruik ik de FRESH deodorant?

Ik pomp een kleine hoeveelheid ter grootte van een erwtje op mijn vinger en smeer dat onder mijn droge oksels na het douchen. Dat her op je gereinigde, droge oksels. Veeg je vingers af aan een doekje vóór het wassen.

Waarom FRESH deodorant?

• Hygiënisch en efficiënt dankzij de pump-airless-dispenser.

• Beschermt zonder omstreden aluminiumzouten.

• Voorziet je huid van plantaardige oliën en vochtinbrengers.

Misverstanden over Zweet en Deodorant

• Vers zweet is geurloos; de geur ontstaat door bacteriën.

• Deodorant bedekt geur, terwijl antitransparanten zweten verminderen en aluminiumzouten bevatten, wat schadelijk kan zijn.

Wist je dat je zo’n vier miljoen zweetklieren hebt? De meesten zitten in je oksels en de binnenkant van de ellebogen, in je handpalmen en je voetzolen. Normaal gesproken verlies je maximaal een liter vloeistof per dag, maar als het warm is of bij lichamelijke inspanning kan dit flink oplopen. 

Wat veel mensen niet weten: vers zweet is geurloos. Dat typische geurtje ontstaat pas als de (belangrijke!) bacteriën op je huid de vetzuren, die met het zweet worden afgescheiden, afbreken. Daarom grijpen we graag naar een deodorant die het ontstaan van die zweetgeur kan verminderen (niet de hoeveelheid zweet zelf). Maar… pas op, er is een verschil tussen deodorant en zogenaamde ‘anti-transparanten’.

Een deodorant bedekt of vermindert de geur, maar voorkomt het zweten dus niet (iets wat je ook niet moet willen!). Antibacteriële werkzame stoffen verlagen het aantal geurvormende bacteriën. 

Anti-transparanten daarentegen moeten het zweten verminderen en werken daarom al vóór de vorming van zweet. Ze beloven langdurig droge oksels en voorkomen daardoor ook de geur van zweet.

Dit werkt via typische werkzame stoffen in anti-transparanten, zoals aluminiumverbindingen die de zweetklieren vernauwen. Daardoor is er minder secreet aanwezig dat wordt afgebroken en kan gaan ruiken. Vaste kristal-deo-stenen bestaan zelfs helemaal uit aluminiumzouten.

Anti-transparanten hebben twee grote nadelen. Aluminiumverbindingen zijn schadelijk en kunnen je gezondheid (onnodig) in gevaar brengen. 

Daarnaast is het juist belangrijk dat je transpireert, omdat je lichaam op deze manier overtollige hitte ‘uitstoot’ en dus niet oververhit raakt. Gebeurt dat niet, dan worden je organen in feite gekookt. 

De begrippen deodorant en antitranspirant zijn dus niet hetzelfde, hoewel ze vaak worden verwisseld.

Overstappen op natuurlijke deodorant

De belanrijkste boodschap als je overstapt op een natuurlijke deo: geef je lichaam tijd om hieraan te wennen. Normaal gesproken zal je lichaam na een of twee weken weer normaal transpireren en zal de natuurlijke deo z’n werk doen.

By the way: aangezien we niet alleen onder onze oksel zweten, is de FRESH deodorant is ook ideaal als voetendeo. 😉

Ik kan je alleen maar van harte aanbevelen om je lichaam de natuurlijke verzorging te geven die het verdient, bijvoorbeeld met de FRESH deodorant van RINGANA. 

Benieuwd naar ervaringen van klanten? Hier lees je de review van Ilse >>

SHOP FRESH DEO POCKET 50 ML>>

SHOP FRESH DEODORANT 125 ML >>

Mijn favoriete natuurlijke deodorant

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het bestellen, dan aarzel niet en neem gewoon even contact met me op! Hier vind je mijn contactgegevens >>

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Hi!